Glina se kupuje  u hermetično zatvorenim plastičnim vrećama u paketima od 10, 20 ili 25 kg i kao takva spremna je za upotrebu. Dobro zatvorena može trajati nekoliko mjeseci, ako vreća nije otvarana ili ako nije probušena. Ako se vreća podere, može se prepakirati u neku drugu vreću i ponovo hermetički zatvoriti kako bi se spriječilo da zrak dopre do gline jer će se u protivnom presušiti tj. stvrdnuti i nećete ju moći upotrijebiti.

Naime, to je samo zemlja koja ne voli zrak 🙂

Glina se može čuvati i u plastičnim spremnicima isto hermetički zatvorenima ili u plastičnoj kanti s prijanjajućim poklopcem.

Ako ste već nešto radili ili ste već otvorili vreću pa se npr. predomislili, na kraće vrijeme glinu možete zamotati u plastičnu foliju ili plastičnu vrećicu kako bi se spriječilo sušenje gline. Vrećica treba biti dobro zatvorena. Ako ste pak već odrezali jedan dio gline od cijelog paketa – takav komad gline možete sačuvati i da ga umotate u vlažnu krpu i sve zajedno onda upakirate u plastičnu vrećicu.

Na ovakav način čuvamo i već djelomično izmodelirane predmete da bi glina sačuvala tzv. tvrdoću kože i bila podatna i obradiva i drugi dan ukoliko trebate nastaviti modelirati.

Što se pripreme gline tiče, bez obzira da li ćemo glinu modelirati ručno ili ju trebamo za lončarsko kolo, najvažnije je glinu učiniti obradivom  tj. homogenom masom. Da bi se glina pripremila treba ju izmjesiti i bacati o radnu površinu kako bi se dobila jednolika konzistencija cijele mase. Ista tehnika se primjenjuje i kada se miješaju dvije ili više vrsta gline.

Biti će vam potrebna neka čvrsta i ravna radna površina ili dobro učvršćena drvena , ne lakirana daska.

Neka vam radna površina bude u visini bedara jer se u ovom dijelu pripreme koristi dosta tijelo i ruke pa da vam ne bude previše zamorno i iscrpljujuće ako trebate premjesiti veću količinu gline. Svako toliko provjerite dali u glini ima rupica ili mjehurića ili neke eventualne prljavštine. Ta radnja izgleda otprilike kao kada se mjesi kruh a vi vraćate tijelo u ispravan položaj i ponavljate “njihanje” naprijed i natrag koristeći vlastito tijelo kao polugu. Ponavljajte njihanje i pritisak nadolje sve dok ne završite punu rotaciju komada gline koji ste pripremili za modeliranje.

Nastavite mjesiti dok masa (glina) ne postane jednolika.

Na ovaj način možete u glinu dodavati i šamot ukoliko vam je to potrebno i to u količini od cca 10%, ovisno o glini i o dodatku.