Gline možemo podijeliti u tri raspona paljenja:

Glina za lončarsko kolo
Optimalna temperatura paljenja od 1000°C – 1180°C
Glina za lončarsko kolo porozna je i lagana. Od ove gline možemo izraditi lonce za cvijeće, opeku ili pak stolno posuđe jer u odnosu na kameninu ili porculan ova vrsta gline spada u nisko paljene gline. Pogodna za izradu suvenira.
Paljena prvi puta nije glazirana i to zovemo biskvitno paljenje. Tekućine kroz nju mogu curiti i izrazito je porozna tj. upijajuća. Nakon prvog paljenja može se engoBirati ili oslikavati podglazurno, te glazirati.

Kamenina
Optimalna temperatura paljenja je od 1200°C – 1300°C
Dobro zadržava tekućine i ne lomi se lako. Zove se kamenina jer svojim izgledom podsjeća na kamen ili „tvrda poput kamena“. Kad se po njoj pokuca, zvoni. Ima široku primjenu: posuđe, sanitarna oprema, podne ploče.Kamenina se gotovo uvijek dodatno glazira da bi se postigla vodonepropusnost i da bi se gotov predmet mogao upotrebljavati.

Porculan
Optimalna temperatura paljenja od 1280°C – 1350 °C
Porculan je najfinija vrsta keramike jer se pali se na visokim temperaturama. Porculan je plemenit, čist i bijel. Mora biti proziran, stoga i sirovina mora biti čista i profinjena.[Tako paljen postaje gotovo proziran , skoro kao staklo. Kad se pokuca, odzvanja visokim zvukom.

 

Mala napomena:
Prije upotrebe bilo koje vrste glina koje sam gore navela, poželjno je napraviti probu i provjeriti eventualne dodatne informacije kod dobavljača. Po opisu glina „dozori“ na određenoj temperaturi i tako postiže svoju optimalnu čvrstoću i izdržljivost.
Ispod naznačene temperature glina tj. predmet nije dosta paljen i nema svoju maksimalnu čvrstoću. Glina paljena iznad naznačene temperature može se savijati ili napuhnuti ili urušiti nakon čega prelazi u potpuno otopljeno stanje.
Kada znamo ove podatke, glinu biramo u odnosu na projekt koji želimo ostvariti. Moramo voditi računa i o temperaturi paljenja i o glazuri koju ćemo nanjeti u drugom paljenju ali o tome poseban članak u nastavku ovog bloga.