Ljepilo ili slip ili šliker 🙂

Ljepilo od gline mora odgovarati glini od koje ćete modelirati. Za pripremu slipa potrebno je pustiti jedan komad gline da se osuši na zraku i onda se natrga na male komadiće. Bitno je da je glina sasvim suha jer se inače neće otopiti tj. puno teže ćete ju promiješati. Tako usitnjenu suhu glinu prelijte s vodom (dovoljno je da voda prekrije suhu tvar). Voda će početi “šuškati” i to je znak da glina upija vodu. Pustite da odstoji neko vrijeme (za količinu od pola kile gline što bi bio grumen, dovoljno je 15 min).

Kada se glina rastopila sve treba dobro promiješati i dobiti konzistenciju vrhnja. Kada glinu prerađujete na ovaj način, dobro je da napravite malo veću količinu da ne morate svaki puta prije modeliranja ponavljati cijeli postupak. Tako pripremljen slip čuvajte u kutiji s poklopcem (idealne su limenke ili plastične posude s poklopcem koji se može hermetički zatvoriti).

Tako pripremljen slip koristite za sva spajanja i ljepljenja (ručke na šalicama, razne dekoracije i ukrasi i djelovi koje dodajete).

Nanaša se čvrstim kistom (obično se koristi neki stari školski kist koji je odavno zaboravljen u nekoj ladici 🙂

Obadvije površine koje se lijepe treba lagano izgrebati alatom ili nekim oštrim predmetom dok je glina još obradiva tj. na tzv. čvrstoći kože. Tako površine koje lijepimo postanu grube i glina će se čvršće spojiti tj. slip će ući u grebani dio.

Nanesite slip kistom na obadvije površine. Priljepite dijelove jedan za drugi lagano trzajući simo-tamo dok pod rukom ne osjetite da su se površine spojile.

Na mjestima kao što su ručke na šalicama ili se radi o nekim ukrasima ili rezanim djelovima obično se može dogoditi da nakon ljepljenja, jedan dio slipa “iscuri” na spojevima prema van. To je znak da ste nanjeli dovoljno slipa i dodatna garancija da se nakon sušenja i paljenja predmeta, dijelovi rada  neće odvajati ili popucati.

Nakon 10-ak min potrebno je taj višak slipa ukloniti: prvo uklonite veći dio sa drvenim alatom nakon čega pređite lagano preko spojeva sa mokrom spužvicom da uklonite sav višak koji izlazi iz spoja.

Na taj način predmet je uredan i jednolik a brisanjem preskačemo fazu “brusni papir” osim ukoliko to ne želimo kao dodatni efekt.